Website-ul www.clinica-medicala-westclinique.ro utilizeaza cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor

Home

Lipomul - Dr. Gabriel Matei

CE ESTE LIPOMUL?

Lipomul reprezinta o formatiune tumorala benigna, cu localizare subcutanata (intre piele si stratul muscular), dezvoltata pe seama celulelor grasoase (adipocite). Lipomul reprezinta cea mai frecventa tumora benigna a tesuturilor moi. Lipoamele sunt localizate in diverse parti ale corpului, mai frecvent pe spate, umeri, gat, brate, axila si coapse si au o crestere lenta, apar cu aceeasi frecventa la ambele sexe (lipomatoza multipla este mai frecventa la barbati).

CARE SUNT CAUZELE?

Ereditatea – Lipomatoza se poate asocia şi cu alte anomalii: boala Launoris Bensaude Madelung (lipomatoza benigna simetrica, in zona cervicala, se prezinta sub forma de mase voluminoase de grasime cu distributie simetrica), sindromul Gardner (boala ereditara caracterizata de prezenta a multipli polipi la nivelul colonului in asociere cu tumori osoase si tumori ale tesuturilor moi), boala Dercum (adipozitatea dureroasa, care afectează mai ales femeile la menopauza). Se caracterizează prin faptul că lipoamele sunt dureroase şi se pot asocia cu obezitatea.

Traumatismele minore care se pot complica in timp cu aparitia lipoamelor.

CARE SUNT SIMPTOMELE SI CUM DEOSEBIM UN LIPOM?

De obicei, lipomul este mic, de la 1 la 3 cm, si se simte chiar sub piele (mai rar pot avea si dimensiuni mari -peste 10 cm), este mobil, are o consistenta moale, pastoasa, nu este dureros,  ramane la aceeasi dimensiune mult timp sau creste foarte incet.Cel mai frecvent,  lipoamele apar la nivelul gatului, umerilor, spatelui, bratelor si coapselor.

DIAGNOSTIC

Medicul chirurg poate pune diagnosticul de lipom pe baza examenului fizic (tumora bine delimitata fata de tesuturile din jur, de consistenta moale, mobila la apasare si de cele mai multe ori nedureroasa).

In cazul in care exista o suspiciune de liposarcom, medicul poate efectua o biopsie  (care se trimite la examen histopatologic), ecografie parti moi, RMN, CT.

DIAGNOSTICUL DIFERENTIAL

Liposarcomul este o tumora maligna a tesutului adipos, apare sub forma unui nodul, cu suprafata neregulata si consistenta moale, deobicei este dureros si creste rapid in timp.

Celulita reprezinta inflamatia celulei adipoase, asociata cu acumularea de lichide celulare, edem local, cresterea in volum a celulelor de grasime. Celulita se manifesta printr-un aspect al pielii inestetic coaja de portocala, care poate fi observata daca se prinde pielea intre doua degete si se exercita o presiune. De obicei apare pe solduri, genunchi, coapse si fese.

CAND SE FACE PROGRAMAREA PENTRU INTERVENTIA CHIRURGICALA?

Lipomul este extirpat chirurgical in cazurile in care lipomul: devine dureros, se infecteaza in mod repetat, afecteaza mobilitatea sau in functionalitatea unui segment al corpului, creste in dimensiuni, devine inestetic.

Interventia chirurgicala se face cu anestezie locala, incizia la nivelul formatiunii lipomatoase, ablatia lipomului, hemostaza (verifica daca nu sunt sangerari), sutura tegumentului. Recidiva (reaparitia lipomului) dupa operatie este extrem de redusa.

sursa: http://www.gabimatei.ro/

Dr. Gabriel Matei va fi prezent in clinica noastra in 26 si 27 octombrie ; pentru programari sunati la 0339.919